Haft Mive Afganistan’ın bir yöresel tatlısı ya da yiyeceklerinden sayılır. Bu eşsiz yiyecek sadece Nevroz için yapılır. (Nevroz Afganistan’ın yılbaşıdır).
Nevroz gününde dost ve akrabalar
birbirlerini ziyaret ettikleri zaman başka yiyeceklerin yerine haft mive ikram
edilir çünkü bu gelenek semenek gibi Afganistan halkının eski bir geleneğidir.
Bu geleneğin geçmişinin 5000 yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilmektedir.
Bu lezzetli yemeğin isminin haft mive olmasının nedeni ise yedi kuruyemişten
yapılmış olmasıdır.( farsça’da haft- yedi)
Bunun hazırlanması çok basit ceviz, badem,
fıstık, kuru üzüm, kuru kayısı, leblebi, oblepiha’yı nevrozdan 4-5 gün önce ılık
suyun içinde bekletmek gerekiyor. Nevroz gününde tat olarak benzeri olmayan bu
yiyecek dostlar ve yakın akrabalarla sevgi ve samimiyet dolu bir ortamda
yenir.
Bu yemeğin ortaya çıkışının bir felsefesi
yoktur ancak bazıları bunu insana benzetirler yani bir insanda olması gereken
vasıflar; güvenilir olmak, yeniliğe açık olmak, merhametli olmak, yardım sever
olmak, çalışkan olmak, iradeli olmak gibi vasıflar bir insanda bulunduğu zaman
olağanüstü bir kişilik ortaya çıkar. Ancak bu kişiliğe ermek için vasıfları bir
araya getirmeye çabalamak ve beklemek gerekiyor. Çünkü hayatta bazı şeyleri
kazanmak için sabırlı olmak ve vazgeçmemek çok önemlidir. ( sabır acıdır,
meyvesi tatlıdır)