Haft Mive (Yedi meyve)


 Haft Mive Afganistan’ın bir yöresel tatlısı ya da yiyeceklerinden sayılır. Bu eşsiz yiyecek sadece Nevroz için yapılır. (Nevroz Afganistan’ın yılbaşıdır). 
Nevroz gününde dost ve akrabalar birbirlerini ziyaret ettikleri zaman başka yiyeceklerin yerine haft mive ikram edilir çünkü bu gelenek semenek gibi Afganistan halkının eski bir geleneğidir. Bu geleneğin geçmişinin 5000 yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Bu lezzetli yemeğin isminin haft mive olmasının nedeni ise yedi kuruyemişten yapılmış olmasıdır.( farsça’da haft- yedi)
Bunun hazırlanması çok basit ceviz, badem, fıstık, kuru üzüm, kuru kayısı, leblebi, oblepiha’yı nevrozdan 4-5 gün önce ılık suyun içinde bekletmek gerekiyor. Nevroz gününde tat olarak benzeri olmayan bu yiyecek dostlar ve yakın akrabalarla sevgi ve samimiyet dolu bir ortamda yenir. 

Bu yemeğin ortaya çıkışının bir felsefesi yoktur ancak bazıları bunu insana benzetirler yani bir insanda olması gereken vasıflar; güvenilir olmak, yeniliğe açık olmak, merhametli olmak, yardım sever olmak, çalışkan olmak, iradeli olmak gibi vasıflar bir insanda bulunduğu zaman olağanüstü bir kişilik ortaya çıkar. Ancak bu kişiliğe ermek için vasıfları bir araya getirmeye çabalamak ve beklemek gerekiyor. Çünkü hayatta bazı şeyleri kazanmak için sabırlı olmak ve vazgeçmemek çok önemlidir. ( sabır acıdır, meyvesi tatlıdır)