SEMENEK



Dünyada değişik insanlar var biri sevgilisini özler biri çocukluk arkadaşını vb ama ben cennet vatanımın bu semenek yapma değişik kültürünü özledim. Bu fotoğrafı ilk gördüğümde hem duygulandım hem de üzüldüm. Duygulandım çünkü biran gözümde eski hatıralarım canlandı yani uzun zamandan beri bu yemek senede bir ilkbaharda nevroz gecesinde gecesinde yapılıyor.(nevroz Afganistan, İran ve Tacikistan’ın yılbaşı olarak kullanılır). Bu lezzetli yemeği nevrozdan 10-15 gün önce özel ve seçilmiş buğdayı bir tepsinin içinde yeşil olana kadar ıslak şeklinde yetiştiriyorlar. Bu sürenin içinde en fazla heyecanı olan çocuklar sayılır çünkü sürekli ‘’ne zaman yapacağız?’’ diye annesinden soruyorlar. Süre bittikten sonra nevroz gecesinde semenek parti şeklinde yapılır davetliler ve ev sahibi tencerenin başında akşamdan sabaha kadar türkü ve şiir okuyarak semeneği hazırlarlar ancak bu partiye kadınlar ve çocuklar katılabilirler. Genç kızlar genellikle dilek tutmak için çocuklar ise eğlenmek için katılırlar. Nevroz gecesinde semenek sayesinde katılanlar sabaha kadar eğlenip semeneği yaparlar. Semeneğin tadı aslında bu kadınların duygu ve sevgilerinden kaynaklandığını düşünüyorum. O gecenin varlığını çocukken sadece eğlence ve oynaması için seviyordum ancak şimdi gelenek ya da semeneğin yapması aslında dostlar ve akrabaları birlikte tutmak ve ilişkilerini daha sağlamlaştırmak için var olduğunu şimdi anlıyorum. Bu merasime erkekler kesinlikle katılmaları yasak çünkü onların inancına göre erkek katılırsa bu geleneğin kutsallığı kalmaz ve dilekleri kabul olunmaz. Sabah olunca semenek hazır olur ve son aşaması olarak dağıtım sayılır. Semenği sabah kahvaltı için erken dost ve akrabaya dağıtılır. 

Haft Mive (Yedi meyve)


 Haft Mive Afganistan’ın bir yöresel tatlısı ya da yiyeceklerinden sayılır. Bu eşsiz yiyecek sadece Nevroz için yapılır. (Nevroz Afganistan’ın yılbaşıdır). 
Nevroz gününde dost ve akrabalar birbirlerini ziyaret ettikleri zaman başka yiyeceklerin yerine haft mive ikram edilir çünkü bu gelenek semenek gibi Afganistan halkının eski bir geleneğidir. Bu geleneğin geçmişinin 5000 yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Bu lezzetli yemeğin isminin haft mive olmasının nedeni ise yedi kuruyemişten yapılmış olmasıdır.( farsça’da haft- yedi)